×
Vyhľadávanie v blogoch

Čakáte na úrodu, ktorá stále neprichádza? Niektoré rastliny treba vysádzať v pároch, nezabudnite na to pri výsadbe.

U niektorých rastlín by sme márne očakávali chutné plody alebo okrasné kvetenstvo, ak by sme ich nepestovali v pároch. Ide o dvojdomé rastliny, t.j. také, ktoré bez partnera nebudú plodiť, pretože sa samičie kvety nachádzajú na inej rastline ako kvety samčie.

Čo robiť, ak máte už jednu rastlinu na záhrade a zistili ste teda možnú príčinu jej doterajšej neplodnosti? Rozoznať, či potrebujete do páru ako ďalšiu samčiu alebo samičiu rastlinu, nie je práve jednoduché. Optimálne je nechať si poradiť od záhradníka alebo niektorého zo skúsených pestovateľov a vhodnú rastlinu dokúpiť.

Ako a koľko párových rastlín teda pestovať? Jedna samčia rastlina je väčšinou schopná oplodniť pokojne i viac samičích rastlín, napr. aj desať, rastliny by si však mali byť nablízku. Požiadavky na priestor rastlín sú dané ich veľkosťou, a je potrebné ho rešpektovať. Mohutnejšie druhy môžete ale vysadiť aj ďalej od seba, a napriek tomu ich šancu na opelenie neznížite. Niekedy môže byť partner vysadený aj v okruhu tridsiatich metrov a plodov či kvetenstva sa bez problémov dočkáte. Ak máte malý pozemok, môžete si vypomôcť napríklad so susedom. Dôležité je len, aby vhodný opeľovač kvitol približne v rovnakom čase, s tým ako druhmi nakombinovať vám poradia odborníci.

Potrebujú párové rastliny vôbec opeľovače? Áno, pre docielenie vyššej úrody je ich zaistenie vhodné.

Z okrasných rastlín patria medzi dvojdomé napríklad cezmíny (Ilex), skimie (Skimmia), škumpy (Rhustyphina), borievky (Juniperus) či chmeľ otáčavý (Humuluslupulus).
Z úžitkových rastlín by sme márne čakali na plody, ak by sme mali v záhrade obyčajnú jednu rastlinu tohto druhu - rakytníka (Hippophaerhamnoides), aktinídia čiže kivi, morušovníka červeného (Morus rubra)tomelu (Diospyros) alebo liečivého ginka dvojlaločného (Gingkobiloba).

Štítok: Záhrada
Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa