×
Vyhľadávanie v blogoch

Archangelika lekárska, rastlina s neobyčajnými účinkami pôsobiacimi na ľudské telo

Je jednou z mála rastlín, ktoré sa hodia do vlhkých, chladných zákutí vašej záhrady, kde sa stane ich dominantou (je totiž mohutného vzrastu). Je optimálnym doplnkom napr. ku papradiam alebo bohyškám.  Vzhľadom k svojej mohutnosti jej doprajte naozaj dostatok miesta. V ideálnych podmienkach je schopná dorásť až nad tri metre vysoko. Vyhovovať jej bude hlbšia zem s dostatkom vlahy, pretože korene hrubšie ako centimeter, vhodné na zber, vedú až do polmetrovej hĺbky.

Kupujte naozaj čerstvé semená, pretože rýchlo stráca klíčivosť. Po vysiatí ich substrátom príliš nezasypávajte, pre vyklíčenie musí byť v tesnej blízkosti povrchu alebo na ňom, majú rady svetlo. Semená by sa mali do pôdy zasadiť čo najskôr po dozretí, aby mohli premrznúť. Potom už je potrebné len zalievať a zalievať. Neskôr ju možno množiť delením trsov koreňov.

V prvom roku vytvára rastlina len prízemné ružice listov a jej snahou je skôr sa rozkoreniť, podobne ako divozel, v druhom roku vykvitá a je na nás, čo z nej budeme žať. Ak chcete žať korene, stonky odstraňujeme, v prípade zberu semien, dávame pozor, aby rastlinu nenapadli vošky, ktoré ju dokážu úplne zničiť. Počasie sledujeme v prípade zberu kvetov. Kvitnutie je pre rastlinu veľmi vyčerpávajúce, do kvetu dá všetky svoje sily, čo sa ale negatívne prejaví na sile koreňov a môže to ovplyvniť ich zber. Pozor - pri odstraňovaní stoniek je dôležité nezašpiniť sa vytekajúcou šťavou, ktorá obsahuje ochranné dráždivé látky, ktoré sú schopné spôsobiť alergické pálenie, ekzémy a podobné dermatitídy! Nie je to tak silné ako u boľševníka, ale fotosenzibilitu to vyvoláva tiež.

Semená obsahujú dvojnásobok silíc aj ostatných účinných látok, okrem horčín, než ostatné časti rastliny. V koreňom je najviac silíc na jar druhého roku, než rastlina začne kvitnúť (väčšinou sa ale zbierajú na konci druhého roka na jeseň, kedy je koreňov najviac a zvyčajne vo veľmi dobrej kvalite). Staršie korene sčernejú a rozpadajú sa.

Z hľadiska liečiteľstve archangelika posilňuje organizmus ako po fyzickej tak najmä po psychickej stránke. Ukľudňuje pri stresoch aj lokálne pri vegetatívnom nervovom podráždení. Pomôže s likvidáciou patologických kvasných procesov v trávení, znižuje plynatosť, zarazené vetry. Spolu s ďalšími horkými bylinkami je výborným prostriedkom pre zlepšenie trávenia, ale aj sama zvyšuje chuť do jedla pri nervovom či organickom nechutenstve a súčasne zlepšuje vstrebávanie živín v črevách. Nesmiete sa však predávkovať, inak prichádzajú bolesti hlavy, nespavosť, svrbenie pokožky, svetloplachosť, podráždenie obličiek, krvácanie vredov. Nie je vhodné ju podávať ani tehotným a dojčiacim alebo malým deťom vzhľadom ku zvýšeniu senzitivity.

Archangeliku využijete aj v kuchyni - jej stonky – na prípravu zaváranin alebo kandizovanie, podobne ako u ovocia, na prípravu likéru pre zlepšenie trávenia - archangelika vylúhovaná v silnej korálke alebo bielom víne (50-100 g koreňa alebo semena v 1 l bieleho na pár mesiacov) . Môže sa pridať aj do polievky ako korenie.

Štítok: Záhrada
Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa