×
Vyhľadávanie v blogoch

Pozrite sa na žihľavu aj z jej druhej stránky, tej užitočnej

Ak sa na žihľavu pozriete aj z tej druhej stránky, ako ju možno využiť, nebude vám pripadať len ako obtiažná burina. V pôde bohatej na dusík je jej všade plno a rada sa rozrastá. V kuchyni ju využijeme ako náhradu špenátových listov, je výborná do polievok, plniek, na prečisťujúci čaj, pripravíte z nej hnojivo pre rastliny.

Vyplieť žihľavu dvojdomú (Urticadioica) zo záhonov nie je ľahké lebo aj z kúska zabudnutého podzemku vyrastie nová - pozor preto, keď ju dávate na kompost (musí prejsť horúcou fázou kompostovania alebo ju vopred usušte). Ideálne je ju spolu s celou vňaťou spracovať v žihľavovom výluhu a získate tak zadarmo prvotriedne hnojivo. Žihľava obsahuje látky využiteľné v lekárstve a v kozmetike (napr. Chlorofyl a iné farbivá, rôzne kyseliny, aminokyseliny, sacharidy, triesloviny a ďalšie), vitamíny (A, B1, B2, B3, C, K) a minerály (hlavne železo a horčík). Naviac tiež serotonín, flavonoid, kvercetín. Kozmetický priemysel i v lekárstve používajú šťavy z čerstvej žihľavy, sušené listy a v menšej miere aj korene. Úľavy pri dne, reumatizme, alergii, mierne znižuje hladinu cukru v krvi, má silné detoxikačné účinky.

Ak budete žihľavu žať pravidelne, bude rýchlo odrážať a vy tak budete mať k dispozícii mladé výhonky po dlhú dobu. Ak chcete žať listy na sušenie, je lepšie zbierať ich ešte pred rozkvetom. Nálev sa väčšinou užíva tri týždne dvakrát denne.

Jarnou klasikou je žihľavový špenát alebo jarná polievka. Najlepšie chutí z mladých listov a výhonkov. Žihľava nie je príliš vhodná pre použitie za surova, do šalátov či smoothies možno pridať mladé výhonky radšej až po sparení, ktoré štipľavú kyselinu mravčiu ukrytú v chĺpkoch odstráni.

Ak necháte v záhrade voľne rásť a kvitnúť žihľavu, bude vám vďačná Babôčka žihľavová – žihľava je totiž jedinou potravou húsenice tohto motýľa. Keď nie je žihľavy, nebude ani krásnych motýľov.

Z koreňov zbieraných na jar alebo na jeseň môžete pripraviť vlasovú tinktúru na podporu rastu a vitality vlasov. Korene žihľavy nakrájame na drobné kúsky, naplníme nimi poháre, zalejeme 35–45 % alkoholom a necháme 14 dní lúhovať (fľaštičku každý druhý deň pretrepeme). Potom výluh zlejeme do tmavej sklenenej fľaše a každý deň si môžeme tinktúrou masírovať pokožku hlavy.

Dnes síce už v menšej miere ako predtým, je žihľava využívaná aj ako rastlina poskytujúce pevné vlákna, z ktorých sa vyrábajú odolné látky, nite, rybárske siete a povrazy. Zo žihľavy sa odevy vyrábali už pred šiestimi tisíckami rokov. Žihľavová priadza je jemnejšia a elastickejšia, jej výroba je jednoduchšia, lacnejšia a nezaťažuje toľko životné prostredie ako výroba priadze z ľanu. Bonusom navyše je, že žihľavové odevy udržujú lepšiu tepelnú pohodu – v lete v nich nie je horúco a v zime viac zahrejú.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa