×
Vyhľadávanie v blogoch

Zabudnuté druhy zeleniny

Kvaka
Ide o koreňovú zeleninu lahodnej chuti, ktorá prekoná i zemiaky (avšak práve tie majú na svedomí, že upadla do zabudnutia). Na pestovanie je nenáročná, jediné, čo jej vadí, je sucho. Jej prednosťou je aj mrazuvzdornosť, takže sa s ňou dá obohatiť jedálniček aj v zime. V teplej kuchyni sa využíva ako prílohová alebo polievková zelenina (na Slovensku sa z nej varí napr. i omáčka), v studenej kuchyni využijete mladé listy do šalátu alebo sa dajú pripraviť ako špenát.

Topinambur čiže slnečnica hľuznatá
Je skutočným príbuzným slnečníc a dorastá do výšky niekoľkých metrov. Hľuzy pripomínajú artičoky. Rovnako ako kvaka je mrazu odolnou rastlinou. Hľuzy vysádzame skoro na jar, po vypučaní k nim prihrnieme hlinu. Rastliny sú dekoratívne po celú sezónu. Zbierajú sa svetlo hnedé až fialové hľuzy orechovej chuti, ktoré majú v kuchyni široké uplatnenie - najčastejšie sa zapekajú, dusia, ale tiež obaľujú a smažia, môžeme ich však jesť aj surové.

Chmeľ otáčavý
Hoci chmeľ si väčšina z nás spája s pivom, alebo ho využíva ako popínavú dekoratívnu rastlinu, svoje využitie nájde aj v kuchyni. Vysádzame ho buď na jar alebo na jeseň, ideálne k opore. Pri jesennej výsadbe z neho môžeme zberať prvé chmeľové výhonky už na jar. Pri zbere majú mať výhonky okolo 10 až 12 cm, sú šťavnaté, krehké a zdraviu prospešné a pripravujú sa ako špargľa. Výborný je z nich tiež šalát.

Paštrnák
Chuťovo pripomína zeler s petržlenom a rovnako ako oni sa pestuje pre koreň. Je mrazuvzdorný, takže zo záhonu ho môžete zbierať aj v zimných mesiacoch. Vysievame ho v marci priamo na záhon, na stanovisko s humóznou pôdou. V kuchyni sa paštrnák používa už od čias starého Ríma, je obľúbenou polievkovou zeleninou, okrem toho sa dusí, zapeká alebo sa z neho pripravuje zeleninové pyré.

Pupalka dvojročná
Že ju poznáte len ako dekoratívnu kvetinu? Z pupalky možno celoročne využiť červenkasté korene príjemnej chuti. Vysievame ju na prelome apríla a mája priamo do záhonov. Je nenáročná na pestovanie, darí sa jej aj v pôdach chudobných na živiny. Pred stáročiami bola pupalka považovaná za gurmánsku pochúťku - jej korene sa najprv uvaria v mierne osolenej vode, potom sa z nich môže pripraviť šalát alebo je možné podávať ju ako prílohovú zeleninu.

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa