×
Vyhľadávanie v blogoch

V apríli sa postarajte o prenosné rastliny a začnite s výsevom letničiek

Apríl je vhodným mesiacom na prípravu prenosných rastlín na "letný byt". Akú starostlivosť rastlinám poskytnúť, aby po celé leto krásne kvitli?

Begónie
Ideálne balkónovky pre tienisté miesta, ktoré ich kvety prežiaria. Hľuzy nechávame nariasiť pri teplote 16-20 ° C vo vlhkom substráte. Hornú tretinu hľuzy ponecháme čnieť von, špičkou nahor. Ak už nemrzne, môžeme nádoby umiestniť von, ale pri hrozbe nočných mrazíkov ich treba schovať späť domov, sú na mráz veľmi chúlostivé.

Fuchsie
Rastliny zastrihneme až o dve tretiny, aby boli košaté a kompaktné. Vhodné je ich presadenie do nového substrátu obohateného hnojivom. V čase vegetácie ich prihnojujeme najlepšie tekutým hnojivom pridávaným do zálievky. Ak nehrozia mrazíky, môžeme fuchsie vetrať vonku aj v noci, čerstvý vzduch im len prospieva.

Dália
Podobne ako begónie môžeme v teple nechať nariasiť takisto hľuzy georgín. Na stanovisko, ktoré obohatíme kompostom, ich vysádzame až v máji po zmrznutých. Pri výsadbe im poskytneme vhodnú oporu, aby sa nám potom "nerozlomili", napr. vinou vetra.

Kany
Postupujeme rovnako ako u georgín. Podobne ich môžeme nechať nariasiť, ale na stanovisko, ktoré obohatíme kompostom, ich vysadíme až v máji po zmrznutých. Na mráz sú citlivé.

Muškáty
Ak vám pelargónie úspešne prezimovali, presadíme ich do nového substrátu obohateného vyzretým kompostom a ak to počasie umožní, otužujeme ich a vetráme. Vetvenie a košatosť rastlín podporí ich skrátenie na tretinu.

Výsevy letničiek
V chladnejších oblastiach si pre letničky pripravíme aspoň pôdu, v teplejších oblastiach môžeme letničkové záhony už vysievať. Väčšina letničiek má rada pôdu priepustnú, odľahčenú pieskom a obohatenú o trochu vyzretého humusu. Výsevy v dobe vzchádzania nesmú zaschnúť, pozor na to (záhony môžeme prekryť bielou netkanou textíliou, ktorá zmierni vysychanie i výkyvy teplôt). Po zakorenení sa letničky zvyčajne zaobídu bez zálievky. Vysievať môžete jednotlivé druhy, osvedčili sa však aj zmesi rozmanitých druhov letničiek, ktoré kvitnú od leta až do jesene. Vysiať môžete napríklad cínie najrôznejších farieb, aksamietnice, mesiačiky, okrasné maky, černušky, krasuľku perovitú, slnečnice.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa