×
Vyhľadávanie v blogoch

Sú krásne i v zime a nenáročné na pestovanie - kotúče

Exoticky pôsobiace rastliny, kotúče (Eryngium alpinum), patria rovnako ako ježibaba medzi trvalky. Vytvára kvetenstvo modrých až levanduľovo modrých bodľakovitých kvetov okrúhleho až valcovitého tvaru, rozkvitajúcich koncom leta. Hodí sa do trvalkového záhona i do skalnatých partií záhrady, výborne sa osvedčuje v suchých väzbách. Kotúč oceňujú tiež včelári, je totiž významnou medonosnou rastlinou.

Rod týchto rastlín ponúka rozmanité druhy a kultivary, jedno však majú spoločné: ostnaté, niekedy tuho ostnaté listy a listene, ktoré môžu vybiehať v koncový osteň (tieto ostne rastlinu chránia pred spásaním zverou).

Kotúče vyžadujú plné slnko, aby sa im dobre vyfarbili listy. Na mieste, kde tieto rastliny podobné bodliakom chceme pestovať, musí mať zemina schopnosť uchovať si vlahu, ale len do tej miery, aby v zime nezostala premokrená. Zimné mokro kotúče spoľahlivo zahubí. Do suchej piesčitej pôdy je pred výsadbou ideálne primiešať bohatú dávku organickej hmoty, ťažkú ​​ílovitú pôdu vyľahčíme listovkou, hrubým pieskom a drobným štrkom. Väčšina druhov, kvôli dlhému guľovitému koreňu, netoleruje alebo zle znáša presádzanie. Uvážlivým výberom stanoviska teda predídeme problémom, ktoré by pri ňom mohli nastať.

Kotúče možno veľmi dobre pestovať výsevom zo semien, najvhodnejším obdobím je marec až máj. Osivo vysejeme do debničiek do preosiatej piesčitohlinnej zeminy a umiestnime do pareniska, skleníka alebo napríklad za okno. Podmienkou pre vyklíčenie semien je pravidelné vlhčenie výsevov, substrát nesmie preschnúť. Po nasadení prvého pravého listu je dobré mladé rastliny rozsadiť po jednej do samostatných kvetináčov. S výsadbou na konečné stanovisko počkáme do ich dôkladného zosilnenia a zakorenenia. Rastliny nemulčujeme, ani nehnojíme, prosperujú skôr na chudobnejších pôdach. Nadbytok živín by viedol k vytiahnutému rastu a oslabeniu imunity rastlín.

Najčastejšie pestovanými druhmi sú:

Kotúč obrovský (Eryngiumgiganteum) - patrí k najnápadnejším druhom. Pestujeme ho ako dvojročnú rastlinu. Na stanovisku s ideálnymi podmienkami k rastu sa ľahko udržuje samovýsevom.

Kotúč alpský (Eryngium alpinum) - je krátkoveká trvalka s bielymi či modrými kvietkami v cylindrických kvetenstvách obklopených husto strapatým vencom dlhých listeňov. Má modré byle dorastajúce do výšky asi 70 cm a šírky asi 40 cm).

Eryngiumeburneum má zelenkavé kvietky usporiadané do guličiek. Veľmi ozdobná je aj ružica ostro zubatých, štíhlych listov. Patrí však k druhom, ktoré na zimu musíme preniesť do bezmrazovej miestnosti.

Eryngiumbourgatii nemá mnoho listeňov, sú úzke, takmer biele so zelenými špicami. Pri pohľade zhora pripomína hviezdy. Kožovité listy zdobí striebristá žilnatina. Vďaka kompaktnému vzrastu sa najlepšie hodí do skaliek.

Štítok: Rastliny
Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa