×
Vyhľadávanie v blogoch

Jednoduché pestovanie, rýchly rast. Zo širokého sortimentu šalátov si vyberie každý.

Túto zeleninu je možné pestovať prakticky celú sezónu vďaka širokej ponuke - od jarného sortimentu nenáročného na teplotu a vhodného na rýchlenie, po šaláty listové pestovateľné od leta do jesene. Z nepreberného množstva by si mal naozaj vybrať každý, líšia sa farbou, tvarom listu, chuťou , krehkosťou ... Jarné odrody znesú aj pritienené stanovisko, letné listové šaláty ani na priamom slnku nevybiehajú do kvetu.

Šalát obsahuje vysoké množstvo organickej vody: 92–95%, je bohatý na celú škálu vitamínov B (B1, B2, B6), vitamíny C a E, draslík, horčík, chróm, železo a vápnik. Blahodarný vplyv má na tkanivá nervového a svalového systému, bunkovú činnosť.

Niektoré druhy šalátu je lepšie si predpestovať. Prekorenený bal potom nesadíme nijako hlboko, dôležité je sadenicu aj s balom opatrne vybrať zo sadbovaču, ktorý pre lepšiu manipuláciu môžete narezať. Pôda pre výsadbu šalátu by mala byť priepustná a humózna. V priebehu pestovania šalát odburiňujeme, nikdy ho nenecháme burinou zarásť. Vždy je dobré šalát jemne okopať, ale naozaj jemne, skôr nadrobiť hlinu v jeho blízkosti. Šalát nie je potrebné prihnojovať. Pri pestovaní šalátov a skorej jarnej výsadbe je vhodné použiť na prikrytie sadeníc netkanú textíliu, šalát pod ňou veľmi dobre rastie. Zbierame približne za 3 - 4 týždne od výsadby, u listových šalátov zbierame listy priebežne týždeň aj 14 dní. Šalát by nemal byť pri zbere zvädnutý, zberáme ho preto najlepšie ráno s rosou. Šaláty vysádzame postupne v menších dávkach. Pri správnom výbere odrody je každý pestovateľ schopný vypestovať vlastné hlávky šalátu úplne porovnateľné s tými v obchodoch a naviac budú chutnejšie a bez chémie.

K najväčším škodcom na šaláte patria drôtovce a slimáky. Drôtovce sú larvy chrobáka kováčika, ktoré sa vyskytujú najčastejšie tam, kde predtým bola napríklad lúka (kováčikovia sa vyvíjajú vo štvorročnom cykle, a keď sa niekde vyskytnú, nie je proti nim iná obrana ako mechanická). V mieste výskytu je najlepšie vysadiť pár testovacích sadeníc, nechať ich napadnúť a potom ich mechanicky aj s larvami odstrániť. Najlepšou obranou proti slimákom je nízka zálievka a ručný zber. Aj ďalších škodcov ako sú krtkovia, krtonožky alebo myši sa odporúča plašiť skôr mechanicky ako chemicky, hlavne vďaka rýchlemu rastu. Niektoré druhy šalátov navyše citlivo reagujú na zvyšky herbicídov v pôde, preto opatrne s ich užívaním aj na okolitých záhonoch a pozemkoch, pri kontaminácii herbicídmi šaláty vôbec nerastú.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa