×
Vyhľadávanie v blogoch

Na výsadbu jarných cibuľovín je už neskoro, ale na tie letné, máte ešte chvíľku času

Na ideálnu dobu pre výsadbu je ešte čas, už teraz si však môžete naplánovať farebné kompozície na svojich záhonoch, keďže cibuľoviny vždy najlepšie vynikajú v skupinách.

Podmienkou úspešného pestovania cibuľovín je vysádzanie kvalitných, zdravých cibúľ a hľúz. Už pri nákupe kontrolujeme, či nie sú poškodené, nahnité alebo vyschnuté a či sú pevné a celistvé.

Pre výsadbu väčšiny druhov je ideálnym termínom prelom apríla a mája, pri priaznivom počasí možno niektoré druhy vysádzať už v marci. Napr. ľalie môžete vsádzať aj skôr, ale pozor u begónií, sú citlivejšie k neskorým jarným mrazíkom, a tak sa s ich výsadbou príliš neponáhľajte. Pre hĺbku výsadby platí rokmi preverené pravidlo, mala by zodpovedať približne dvojnásobku výšky cibule. V ľahkých suchých pôdach vysádzajte hlbšie, v ťažkých pôdach stačí cibuľky umiestniť naopak o niečo plytšie. Na charakter pôdy nie sú cibuľnaté a hľuznaté rastliny príliš náročné. Sú schopné s úspechom rast takmer vo všetkých záhradných pôdach. Väčšina týchto cibuľovín potrebuje dostatočne slnečné stanovisko, s výnimkou begónií, tie majú rady pritienenie a možno ich s úspechom pestovať aj na severnej strane domu. Hľuzy a cibuľoviny je možné vysadiť aj do prenosných nádob a tešiť sa z ich krásy a pestrosti farieb i na terasách a balkónoch. Pri výsadbe si môžete pomôcť sádzačom cibuľovín a sádzacími košíkmi, ktoré majú po stranách otvory pre prerastanie koreňov (na jeseň uľahčia vyberanie hľúz a cibulí z pôdy a ochránia ich pred škodcami).

Ľalie
Do ťažkých pôd vopred zapracujeme drenáž, sú totiž náchylné na premokrenie a uhynuli by. Ideálne je vysadiť ich do skupín po troch až piatich, sú vhodným doplnkom k trvalkám alebo letničkám, trávam a papradiam.

Kany
Predpestované rastliny v máji, keď už nebudú hroziť mrazy, vysadíme do záhonov alebo do väčších nádob a prenesieme na konečné stanovisko. Doprajte im priepustnú, výživnú pôdu (napr. kvalitný kompost s pieskom 3: 1) a dostatok vlahy, ak je suché a teplé počasie, mali by sme ich zalievať každý deň.

Dália
Vysádzame ich začiatkom mája, na prízemné mrazíky sú citlivé najmä ich výhony nad zemou, ktorým trvá ale minimálne 10 dní, než sa objavia. Dôležitá je dostatočná zálievka v čase vegetácie. Do jamy môžeme pred výsadbou pridať kompost alebo maštaľný hnoj.

Begónie
Ak ste si uchovali hľuzy z minulého roka, necháme ich nariasiť vo vlhkom substráte, pri teplote okolo 20 °C a primeranej vlhkosti (svetlo nie je pri pučaní nevyhnutne nutné, rastliny naň dáme, až keď sa objavia mladé výhonky). Dostatok svetla rastlinám poskytneme po vyrašení výhonkov - pri jeho nedostatku sa výhonky vyťahujú a rastliny sú náchylnejšie k chorobám. Begónie sú teplomilné, a tak sa s ich vysádzaním von neradno ponáhľať, aby ich nepoškodili neskoré mrazíky. Substrát by mal byť mierne kyslý, zeminu sa snažíme udržiavať rovnomerne vlhkú, ale nie premokrenú.

Mečíky
Inak tiež gladioly, vysádzame koncom apríla alebo začiatkom mája do riadkov vzdialených cca 30 cm od seba, hľuzy potom asi 10 cm od seba. Hľuzám pred výsadbou opatrne odstránime šupky, pozor dávame na kľúčik a rašiace korienky. Aby sa rastliny v lete nevyvrátili, sadíme väčšie hľuzy 10 cm hlboko, stredné hľuzy asi 7 - 10 cm hlboko.

Montbrécie
Stavbou kvetu pripomínajú drobné mečíky. Stanovisko im vyberieme teplé a slnečné, sadíme ich asi 6 cm hlboko do priepustnej, ľahšej pôdy. Škodí im zimné vlhko, na jeseň je preto lepšie ich zo zeme vybrať a znovu na jar vysadiť.

Štítok: Cibuľoviny
Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa