×
Vyhľadávanie v blogoch

Rastliny s exotickými menami - Katran, hlízola, topinambur, vavrín či sladké drievko

Bobkový list (Laurus nobilis)
Je sušeným listom vavrínu ušľachtilého, pôvodom je pravdepodobne z Malej Ázie, dnes je vavrín pestovaný v celom Stredomorí. Rastie ako krík, ktorý možno tvarovať do ľubovoľnej veľkosti a tvarov. Používa sa v kuchyni ako ochucovadlo a korenie. Použiť sa dajú aj čerstvo odtrhnuté listy. Prezimuje v byte aj v studenej pivnici. V teplejších oblastiach možno staré a silné rastliny zasadiť do chráneného zákutia voľnej pôdy.

Hlízola (Apios)
Je to prastará trváca popínavá bylina s podzemnými hľuzami, listy a motýľovitými kvetmi, u nás nie príliš známa. Pôvodne pochádza zo Severnej Ameriky a východnej Ázie. Bola kultúrnou rastlinou severoamerických indiánov a cennou divo rastúcou rastlinou k jedlu, poskytujúcou sladké hľuzy. Z podzemných hľúz každoročne vyrazí až 1-2, ale aj 6 m dlhé výhony. Ozdobné ružové kvety v hlávkach pripomínajú trochu kvet lupiny. Hľuzy sú jedlé zasurova, varené alebo pečené, majú jemnú orechovú chuť, obsahujú asi 3x viac bielkovín ako zemiaky, sú tiež dosť olejnaté. Sú výborným zdrojom železa a draslíka, znižujú hypertenziu, pôsobia ako prevencia pri diabetese a skúmajú sa aj protirakovinové účinky.

Katran (Crambe)
Nízka, ozdobná trvalka príbuzná a tak trochu podobná kapuste. Patrí do čeľade kapustovitých, má obvykle olejnaté semená a v rastlinných bunkách glykozidy. Divo rastúceho ho môžeme nájsť na chladných morských brehoch na piesku. Ľahko možno pestovať aj nás, v ktorejkoľvek pôde, miluje slnko a je veľmi nenáročný. Znesie aj silne zasolené pôdy. Celá rastlina vyzerá asi ako kučeravý šalát, bohato kvitne bielymi kvetmi. Konzumujú sa mladé listy, chuťou pripomínajúce špargľu. Možno ich konzumovať surové aj varené. Pre skorší zber je možné ho aj rýchliť. Pre obzvlášť jemnú chuť sa zjari rastline zakrývajú kvetináče a v tme vybielené stonky sú zvláštnou delikatesou.

Sladké drievko (Glycyrrhiza)
Asi meter vysoká trvalka, po niekoľkých rokoch rastu tvorí dva aj tri metre dlhé odnože, ktoré majú hrúbku palca ale častejšie až 4 cm. Možno ho celé vykopať, narezať na kúsky a usušiť. Konzumovať môžeme ako čerstvé, tak aj sušené korene. Pendreky sú sladkým drievkom len ochutené želé, chuť sladkého drievka je však autentická a typická.

Topinambur (Helianthus tuberosus)
Hľuznatá bylina pomerne známa aj u nás, vysoká až 2 m, mimoriadne nenáročná, pestovať možno vonku celoročne a dlho na jednom stanovisku. Je príbuzná a aj dosť podobná slnečnici. Chuť hľúz je mierne sladkastá, použitie majú rovnaké ako zemiaky. Oproti zemiakom sú však mrazuvzdorné a možno ich vyrývať pred aj po zime. Množstvo minerálov je podobné zemiakom, vďaka obsahu inzulínu je topinambur veľmi vhodný aj pre diabetikov.

Štítok: Záhrada
Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa