×
Vyhľadávanie v blogoch

Kávovník arabský možno s úspechom pestovať aj v byte, bude kvitnúť aj plodiť

Ide o veľmi dekoratívnu izbovú rastlinu, ktorej biele kvety voňajú po jazmíne, časom bude dokonca plodiť kávové bobule. Kávovník radíme do čeľade marenovitých (Rubiaceae), kam patrí aj náš lipkavec a lipkavec vonný. Na pestovanie v byte je najlepší kávovník arabský (Coffea arabica), najmä jeho zakrpatená odroda Nana.

Kávovníky sú kríky, prípadne nevysoké stromy s ústretovými jednoduchými listami. Postranné vetvy sú väčšinou vodorovne postavené s listami dvojradovo rozloženými. Plody bývajú červené, žlté, oranžové, modré alebo čierne kôstkovice, dužinaté alebo zriedkavejšie vysychajúce. Kôstkovice majú zvyčajne 2 pelety, z ktorých každá obsahuje jediné semeno s pozdĺžnym žliabkom na vnútornej strane.

Kávovník nie je na pestovanie náročný, najlepšie sa mu bude dariť na svetlom stanovisku, kam nedopadajú priame slnečné lúče, ktoré by ho poškodili. Vyhovuje mu výživná kyslá zemina bez prímesi vápna, ktoré by ho určite zahubilo. Najlepší je substrát v zložení 2 diely rašeliny, 1 diel kompostu a 1 diel piesku. Raz za 14 dní je vhodné kávovník prihnojiť tekutým hnojivom. Podľa zvesených listov spoznáme, že je čas na zaliatie rastliny. Rastlinu v kvetináči postavíme do väčšej nádoby a riadne ju prelejeme vodou, v ktorej ju necháme stáť zhruba pol hodiny, potom vodu zlejeme. Zalievať možno i klasicky, ale v žiadnom prípade nesmieme rastlinu prelievať - ​​trvalo mokré korene hnijú, kávovník nemá výživu a začnú mu opadávať listy. Pri presádzaní je preto vhodné vysypať dno pestovateľskej nádoby keramzitom. Rastliny presádzame v čase, keď nerastú, malé i dvakrát ročne, väčšie raz. Prstami roztrháme koreňový bal, korene z vrchnej časti otrháme a rastlinu obsypeme zeminou približne centimeter nad koreňový bal.

Ideálna teplota pre pestovanie kávovníka je v zime v rozmedzí 15-20 ° C, (nemali by klesnúť pod 10 ° C), počas leta rastline najviac prospievajú teploty nad 20 ° C, lepšie však okolo 28 ° C. Nevyhovuje mu suchý vzduch a prievan. Rastline prospieva rosenie. Najmä staršie rastliny kávovníka sú citlivé na zmenu stanoviska. Biele, voňajúce kvety sa objavia asi po troch rokoch. Po približne deviatich až štrnástich mesiacoch po odkvitnutí dozrejú plody - zelené kávové bobule, ktoré sa neskôr sfarbia dočervena.

Pestovatelia sa môžu stretnúť so zasychaním okrajov, žltnutím a opadávaním listov. Je to spôsobené prevažne fyziologickými vplyvmi, tj. vážnejšími chybami v pestovaní a náhlymi zmenami teploty či vlhkosti vzduchu a substrátu, zmenami osvetlenia, prípadne i nedostatkom niektorých prvkov vo výžive. Pravidelne opadávajú (u starších rastlín) listy ku koncu zimy, aj pri dodržaní všetkých pestovateľských odporúčaní. Ak opadávajú a žltnú listy, vždy najprv skontrolujte korene. Ak sú poškodené, či dokonca zahnívajú, odstráňte ich a kávovník presaďte do nového substrátu (vláknitej rašeliny s prídavkom drveného dreveného uhlia, prípadne piesku) a do primerane veľkého kvetináča s dostatočnou drenážou. Na jar môžete po presadení rastliny s holými konármi radikálne zostrihať.

Štítok: Rastliny
Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa