×
Vyhľadávanie v blogoch

Repík - univerzálna liečivka

Repík (Agrimonia eupatoria) svojim kvetenstvom pripomína malý divozel, nie je ťažké ho teda spoznať. S divozelom ho tiež spája stanovisko, kde prirodzene rastie - vyhovujú mu slnečné stráne, medze a kraje svetlých hájov. Ide o odolnú rastlinu, ktorá v lokalite býva niekoľko rokov. Repík radíme do čeľade ružovitých. V záhrade ho možno tiež pestovať. Stačí mu vybrať miesto, ktoré by sa malo čo najviac podobať prírodnému stanovisku - ideálne teda kamenné múriky, či teplé okraje veľkých skaliek.

Z miesta na miesto sa šíri pomocou ochlpených plodov - nažiek, ktoré sa prichytávajú na odev aj srsť zvierat. Rastliny dorastajú do výšky šesťdesiat až osemdesiat centimetrov. K liečbe striháme od júna do septembra kvitnúcu vňať aj s prízemnými listami. Vňať musíte pomerne rýchlo sušiť, je náchylná k zapareniu. Úplne suchú vňať skladujeme v uzatvárateľných pohároch v tme, svetlo jej kvalitu znižuje.

V liečiteľstve sa využíva už od staroveku, a to ako zvonka, tak aj vnútorne, napríklad pri ochorení pečene a žlčníka, upravuje látkovú výmenu, zlepšuje vylučovanie vody i žlče z tela, upravuje činnosť žalúdka a čriev, pomáha pri obličkových a žlčníkových kameňoch alebo zápaloch močových ciest. Vňať repíka má protizápalové a vysušujúce účinky, na vonkajšie použitie sa z neho pripravujú odvary, ktoré pomáhajú pri ošetrení a liečbe rán, zápaloch v ústach, zapareninách, ekzémoch a najrôznejších kožných problémoch. Repíkový odvar sa často používa pre ošetrovanie vredov, predkolenia, hemoroidov a mokvajúcich nehojacich sa rán. Ako prvú pomoc ho môžete použiť pri angíne, je silne protizápalový, a tak niekedy dokáže chorobu aj úplne zastaviť.

Pri krátkodobom užívaní nemá vedľajšie účinky, ale ak ho budete piť dlho, jeho zvieravé a dezinfekčné účinky spôsobené obsahom trieslovín môžu privodiť zápchy alebo ovplyvniť menštruačný cyklus, neodporúča sa ho piť ani v raných štádiách tehotenstva.

  • Čaj pre vnútorné užívanie

Čajová lyžička vňate sa zaleje štvrť litrom vriacej vody, nechá sa štvrť hodiny vylúhovať v uzavretej nádobe a následne sa scedí. Čaj sa popíja teplý 2-3x denne, zakaždým ho pripravujeme čerstvý.

  • Odvar na vonkajšie použitie

Tristo mililitrami vriacej vody zalejte dve polievkové lyžice repíkovej vňati, nechajte chvíľku povariť, potom odstavte a prikryté lúhujte ďalších dvadsať minút. Sceďte a zlejte. Používať možno ako obklad, na výplachy alebo na kloktanie, možno ho naliať aj do kúpeľa, nálev sa pripravuje čerstvý každý deň, druhý deň už stráca svoje liečivé schopnosti.

Štítok: Bylinky
Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa