×
Vyhľadávanie v blogoch

Nielen kvety môžu byť ozdobou záhrady, skúste to so zeleninou

Zaujímavé odrody zeleniny sa ako dekorácia využívali už v renesančných záhradách. Skúste to s nimi v budúcej sezóne tiež.

Mangold
Záhony prefarbia odrody s bielymi, žltými, sýto zelenými, temne alebo svietivo červenými stonkami. Vyskúšajte napríklad odrody 'White Silver', 'Rhubarb Chard' či 'Bright Yellow'. Mangold je náhradou špenátu, má zaujímavý vzhľad i jednoduché pestovanie.

Artičoka
Nielen dobre chutí, ale ide aj o peknú rastlinu so zaujímavým vzhľadom podobným bodliaku. V semenárskych obchodoch zoženiete odrodu zelenú a fialovú, ktoré vhodne doplnia potrebné kvetinové záhony.

Kapusta
Ale okrasná. Okrasné kapusty nahradia aj kvety a zoženiete ich v mnohých variáciách. Veľmi pôsobivé sú tie s temne fialovou a čisto bielou kresbou. Sú síce tiež jedlé, ale chuťou ani veľkosťou úrody sa s tými klasickými nemôžu porovnávať. Do záhonov alebo nádob sa vysádzajú na jeseň. Menšie prízemné mrazíky im nevadia, naopak im dodajú na zaujímavosti, veľmi nízke teploty ich však môžu spáliť.

Karfiol
Klasické biele karfioly ako 'Beta', 'Ingloory' alebo 'Brilant' iste poznáte. Ozdobou záhrady sa stanú vyšľachtené odrody, napríklad hráškovo zelená 'Veronica F1' so zašpicatenými ružičkami alebo karfioly v pestrých farbách, napr. fialovej.

Paradajky
Stále nové a nové odrody paradajok, ako rôznych farieb, tak veľkosťou plodov sa objavujú každým rokom v ponuke obchodov. Chutia najlepšie čerstvé. Tie zo skupiny mäsitých, sú potom vhodné na tepelné spracovanie, pretože vytvárajú veľké množstvo dužiny a obsahujú menej vody. U mnohých z nich môžete byť na pochybách, či tak nie sú krajšie len ako dekorácia. Napr. mäsité odrody 'Beefmaster' alebo napríklad 'Indigo Blue Beauty'. Nielen že dobre vyzerajú, ale aj chutia – odroda 'Indigo Red' či 'Zelená zebra'.

Chilli papričky
Ponuka trhu je veľmi široká - čili papričky sa líšia nielen svojou štipľavosťou, ale aj krásnymi farbami.

Farebné patizóny
Farebne zaujímavými odrodami sú napr. 'Sunny Delig' so žltou šupkou alebo tmavo zelená 'Greendisc F1'. Pre dlhodobé skladovanie musíte nechať plody dobre vyzrieť. Možno z nich pripraviť výborné nátierky alebo zeleninové omáčky.

Lagenárie
Táto popínavá liana s krásnymi bielymi kvetmi je aj výbornou zeleninou. Plody dozrievajú počas jesene a musia sa konzumovať mladé. Tie staršie sú vhodné na rôzne dekorácie.

Baklažány
Sú vyšľachtené odrody s plodmi guľovitými, dlho pretiahnutými alebo vajcovitými vo farbe svetlo fialovej alebo tiež čisto biele. Klasický baklažán je podlhovastý, temne fialovej farby. Plody poslúžia aj ako surovina na nátierku alebo ho možno naplniť a zapiecť v rúre.

Ačokča
Popínavá liana, ktorá sa často pestuje ako zaujímavá bujne rastúca letnička vhodná do nádob. Jej plody pripomínajú svetlo zelené papričky, chuť je niekde medzi uhorkou, paprikou a hráškom.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa