×
Vyhľadávanie v blogoch

Podobá sa chrenu, chutí ako paštrnák, prirpavuje sa ako špargľa, môže pestovať ako zimná zelenina – čierny koreň

Hadomor španielsky alebo čierny koreň (Scorzonera hispanica), je veľmi užitočná zelenina. Ako je už jasné z názvu, do zvyšku Európy sa rozšírili práve zo Španielska, podľa povestí sa až do 16. storočia používal proti bubonickému moru. Na Slovensku sa pestuje pomerne málo, čo je škoda, má totiž zaujímavjú chuť a je ľahko stráviteľný.

Čierny koreň je vytrvalou rastlinou, ktorá vytvára v prvom roku priamy, valcovitý, 30 – 40 cm dlhý koreň s čiernou pokožkou a bielou dužinou. Kvety sa vytvárajú až v druhom roku. Kvitne sýto žltými kvetmi s čokoládovou vôňou. Byle dorastajú do výšky až 120 cm. Čiernemu koreňu sa darí v každom podnebí, nie je náročný na klimatické podmienky.

Vyhovujúce stanovisko je v polotieni. Pôdu je potrebné dobre prepracovať. Dariť sa mu bude v hlinitej zemi, bez kameňov. Nemá rád kyslé pôdy alebo pôdy prihnojené maštaľným hnojom a dusíkatými hnojivami. Inak by boli korene príliš horké a dužina hubovitá, príliš by sme si nepochutnali. U stanoviska, kde by sme čierny koreň pestovali by spodná hladina vody nemala presahovať 80 cm. Vysoké výnosy však zaisťuje stála pôdna vlhkosť. Rastliny sú plne mrazuvzdorné, podobne ako napríklad paštrnák.

Semená vysievajte do riadkov vzdialených 30 – 40 cm od seba do hĺbky 2 – 3 cm. Má dlhú vegetačnú dobu, vyplatí sa teda skorý jarný výsev. Po vzídení rastliny ich vyjednotíme na vzdialenosť 8 – 10 cm. Úrodu zbierame v priebehu októbra. Prvým rokom nečakajte veľkú úrodu, koreň dorastie len do 30 cm, oplatí sa vyčkať na nasledujúci rok. Ak ho chcete pestovať ako zimnú zeleninu, semená vysejte začiatkom augusta pre jarný zber nasledujúceho roku. Pri zbere si dajte pozor, aby ste nepolámali veľmi krehké korene. Po ich poškodení z nich vyteká biela šťava obsahujúca inulín. Práve pre túto látku je to ideálna zelenina hlavne pre diabetikov.

Na zimu uložte korene do vlhkého piesku, prípadne ho zakryjte v parenisku, lebo rýchlo vysychajú. Pri vysokej vzdušnej vlhkosti budú korene vhodné ku konzumácii až do neskorej jari.

Nás tip:
Pre zimné uskladnenie môžete korene pred uložením do vlhkého piesku, zviazať do zväzkov a zabaliť fóliou, ešte viac ich to ochráni pred vysychaním.

Čierny koreň má priaznivé účinky na ľudský organizmus – obsahuje veľké množstvo vody, sacharidov, vlákniny, bielkovín, tukov a inulínu. Je zdrojom vitamínov A, B1, B2, C a E a tiež minerálov ako draslík, fosfor, horčík, vápnik a železo. Obsahuje allantoiny, ktoré podporujú hojenie rán, trávenie a činnosť žliaz s vnútornou sekréciou.

Pred konzumáciou musíme hadomor starostlivo umyť a zbaviť sa čierneho povrchu, vrátane latexu, ktorý z neho vyteká (je veľmi lepkavý, preto sa doporučuje 20 – 25 minút povariť a potom olúpať). Namočením celého očisteného koreňa do okyslenej vody zabraníte zhnednutiu. Môže sa pripravovať ako špargľa (stačí mierne povariť), výborný je i konzervovaný v slanom náleve. Môže sa pridať surový do zeleninových šalátov. Je výborným pomocníkom pri redukčných diétach a pri obnove homeostázy po črevnej chrípke. Pomôže i pri dne a reumatických chorobách. Ako sedatívum pôsobí pozitívne na nervovú sústavu.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa