×
Vyhľadávanie v blogoch

Ružičkový kel, zelenina plná vitamínov a minerálov

Rovnako ako hlávková kapusta, kaleráb, karfiolbrokolica a ďalšie patria ku kultivarom hlúbovej zeleniny. Všetky druhy majú vysoký obsah vitamínu C a ďalších látok prospešných pre ľudský organizmus. Môže dorastať až do výšky jedného metra. Na vrcholku rastliny vyrastajú listy s dlhými stopkami a pupeňmi, tzv. ružičky, ktoré sú hlavným dôvodom pestovania ružičkového kelu. Je jeden z mála rastlín, ktoré vydržia na záhone i cez zimu, takže je skvelým zdrojom pre doplnenie vitamínov v tomto období.

Semená vysievame na začiatku jari priamo na záhon, predpestované sadeničky vysadíme neskôr – po posledných mrazoch (v máji až v júni). Podobne ako ostatné hlúbové zeleniny, je vhodné umiestniť kapustu do predom vyhnojenej pôdy, môžeme použiť akékoľvek NPK hnojivo v určenom dávkovaní. Vyhovovať jej bude stredne ťažká, hlinitá, humózna pôda s dostatočnou vlahou a živinami. Stanovisko by malo byť chránené pred vetrom. Záhony behom vegetácie hojne zalievame, zbavujeme buriny a prihnojujeme dusikatým hnojivom. Na konci septembra alebo začiatkom októbra je pre lepší vývin ružičiek možné vylomiť alebo vyrezať vrcholky a spracovať ich v kuchyni.

  • Osvedčenými odrodami sú napríklad skorá hybridná odroda Dolores F1, ktorá je vhodná pre jednorazový zber, rastlina dosahuje výšky 100 – 110 cm, ružičky sú stredne zelené, dobre uzatvorené a vyrovnané, vegetačná doba od výsadby je 120 – 130 dní, je odolná proti vyvráteniu.
  • Poloneskorá odroda Hilds Ideal je vhodná pre opakovaný zber, dosahuje výšky až 1 m, ružičky sú zelené, vyrovnané, dobre uzavreté a pevné. Vegetačná doba od výsadby je okolo 120 dní a je odolná proti vyvráteniu.

Zber ružičiek robíme postupne tesne pred spracovaním alebo jednorazovo, od októbra až do apríla ďalšieho roku. Kapustičky sú najlepšie, pokiaľ nie sú väčšie než vlašský orech a majú pevne zomknuté listy. Najchutnejšie sú ružičky po prvých mrazoch. Ak hrozia väčšie mrazy, rastliny môžeme vybrať z pôdy a umiestniť do pareniska.

Kapusta je výborným zdrojom rôznych vitamínov a minerálov. Je bohatá na vitamíny A, C, E a hlavne vitamíny skupiny B (najvýznamnejší je B1 alebo tiamín, ktorý je významný pre duševnú sviežosť, odolnosť proti stresu i fyzickú výkonnosť). Vďaka vysokému obsahu draslíka tiež pomáha odvodňovať a detoxikovať organizmus a pomáha pri chudnutí. Obsahuje i kyselinu listovú. Vitamín C zase podporuje našu imunitu, ktorá je kvôli nedostatku jeho prísunu v zime často oslabená. Telu dodáva minerálne látky ako je draslík, horčík, vápnik, fosfor a síra. Obsiahnutá vláknina prispieva k vylučovaniu, pôsobí proti zápche a čistí črevá.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa