×
Vyhľadávanie v blogoch

Náprstník červený, krásna, ale prudko jedovatá rastlina

Digitalis purpurea alebo náprstník červený je dvojročná, prudko jedovatá rastlina patriaca do čeľade skorocelovitých. Bylina je 60 – 150 cm vysoká. Jeho slovenské meno je odvodené od typického tvaru kvetov, podobných náprstníkov. Podobne je odvodené latinské meno - Digitalis – od slova digitus = prst. Názvom „digitalis“ sú všeobecne označované i výťažky z listov tejto rastliny obsahujúce látky ovplyvňujúce činnosť srdca.

Rastlina prvým rokom vytvára len prízemnú ružicu listov, druhý rok vyrastie šedá, zelená až tmavočervená byľ. Kvety sa objavujú v júni až auguste a kvetenstvo tvorí dlhé jednostranne husté hrozno kvetov. Trúbkovito zvonkovité kvety sú väčšinou purpurové, vo vnútri s početnými tmavofialovými až červenými bielo ohraničenými škvrnami. Bolo vyšľachtených mnoho rôznych farebných odrôd. Plodom je tobolka.

V prírode ho nájdeme na slnečných rúbaniskách, kamenistých, zarastených stráňach a v lesoch. Vyhovujú mu vlhké kypré pôdy, slabo kyslé, môžu byť i kamenisté, s vysokým obsahom humusu. Ak si ho chceme vypestovať sami, semienka vysievame od apríla do júna. Sú veľmi drobné, nemusíme ich zakrývať zeminou, vyklíčia asi za 14 dní. V jeseni vysadíme vzídené rastliny na trvalé miesto alebo vysievame rovno na stále stanovisko. Vyzerajú lepšie v skupinkách ako jednotlivé solitéry. Uplatnia sa v trvalkových záhonoch ako doplnok tmavších kútov či v pozadí skaliek. Skupinky rastlín dobre vynikajú pred tmavými kríkmi. Dobre ho doplnia floxy, lupiny, echinacea, ostrôžky, zvončeky, divozelu, rôzne druhy vysokých tráv, paprade a ďalšie trvalky a letničky.

Sušené listy sa využívajú k príprave nálevu a tinktúry. Účinné sú hlavne glykosidy digitoxin a digoxín, ktoré sú v nich obsiahnuté. V presne určených dávkach slúžia tieto prípravky ako účinný liek na niektoré srdcovocievne choroby. Pri nesprávnom použití pôsobia ako vysoko účinný jed, čo sa využívalo hlavne v stredoveku, preto sa neodporúča používať prípravky z náprstníku bez dohľadu lekára. V homeopatii sa využíva k liečeniu srdcovej slabosti, pri poruchách obličiek, depresii, nespavosti a pri migréne.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa