×
Vyhľadávanie v blogoch

Vedeli ste, že banánovník nie je stromom, ale obrovskou bylinou?

Ak vytvoríme rastline ideálne podmienky a vyberieme si vhodnú odrodu, za nejaký čas nás svojimi plodmi určite prekvapia. Malé kultivary vám v obývačke zavadzať nebudú. Ako teda pestovať banánovník v kvetináči a zbierať vlastné plody?

Banánovníkové plantáže boli v mnohých tropických oblastiach zakladané už v staroveku – napríklad v Ázii poľnohospodári pestovali banánovníky už viac než pred 3500 rokmi, do Afriky ich priviezli zrejme arabskí obchodníci pred stovkami rokov. Najväčšieho rozvoja dosiahlo pestovanie banánovníkov v 19. storočí, kedy hlavne Angličania zakladali rozsiahle banánovníkové plantáže vo všetkých svojich tropických kolóniách. Dnes sú banány jednou z najrozšírenejších tropických plodín.

Banánovníky sú rastlinami väčších rozmerov (výška i šírka až niekoľko metrov) a hodia sa tak skôr do skleníkov a väčších priestorov, ale existujú i menšie druhy a kultivary vyšľachtené špeciálne pre pestovanie v bytoch, ktoré v dobe plodnosti dosahujú výšku 1–1,7 m. Najčastejšie pestovanými banánovníkmi v domácnosti patria do skupiny Cavendish, najobľúbenejšia je odroda Dwarf Cavendish dorastajúca do výšky len okolo 100–200 cm. V bytoch sa kvitnutia dočkáme väčšinou neskôr, asi za 2–4 roky, ak má optimálne podmienky pre rast.

Pôda pre banánovníky musí byť priepustná a bohatá na živiny.

Ak zoženieme semená banánovníku, môžeme ich vysievať celoročne, najvhodnejším obdobím je však koniec zimy. Pri bežnej izbovej teplote semená klíčia necelý mesiac. Rastlinky po vzídení presadíme do primerane veľkej nádoby a pestujeme ich na svetlom mieste.
Rastlinám prospieva pravidelné hnojenie (1x za týždeň až 14 dní hnojivom pre zelené izbové rastliny).
Doprajeme im výdatnú zálievku. Banánovníky majú veľkú plochu listov, čiže odparujú veľa vody. Pozor však, aby substrát nebol rozbahnený – podzemná stonka je totiž na dlhodobejšie premokrenie (niekoľko dní) citlivý a začal by hniť. Substrát teda udržujeme len stále mierne vlhký. Lepšie je rastlinu zaliať 2x denne (ráno a večer), než by sme ju preliali. V suchých bytoch tiež banánovníkom prospeje pravidelné rosenie listov.
Dôležité sú tiež celoročne vyššie teploty (optimálne okolo 25 °C) a dostatočne prehriaty substrát (v zime je pri pestovaní v byte umiestnime kvetináč s banánovníkom k výtopným telesám, zaistíme tak vyššiu teplotu pôdy).

Cez leto je možné pestovať banánovník vonku. Znesie i plné slnko, ak ho budeme pravidelne a výdatne zalievať. Najväčším nebezpečím je pre nich vietor, ktorý môže veľké a krehké listy potrhať.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa