×
Vyhľadávanie v blogoch

August v záhrade - zadradnická sezóna ešte nekončí!

V auguste zbierame plody svojho snaženia. Je čas rezu ovocných stromov, starostlivosť venujeme živým plotom, staráme sa o rajčiny, papriky i kvetiny, aby dlhšie kvitli a robili nám ešte veľa radosti. Teraz môžeme urobiť aj veľa pre to, aby bol zber v nasledujúcom roku ešte lepší a záhrada vyzerala ešte krajšie.

Trávnik
Už teraz by sme mali trávnik začať pripravovať na zimu, hoci je zima ešte ďaleko. S hnojením pomaly prestávame v polovici mesiaca. Ďalšie dávky dusíku by zhoršili podmienky pre prezimovanie tráv. Po skončení teplého a suchého počasia môžeme prípadne založiť nový.

Okrasná záhrada
U kvetín odstraňujeme odkvitnuté kvetenstvo, predlžíme tým dobu kvitnutia. Dostatočne zalievame a hnojíme rastliny v nádobách. Vysoké jesenné kvetiny, ako sú georgíny, astry a ďalšie, priviažeme k opore, aby ich nepoškodil vietor. Po odkvitnutí môžeme deliť a presadzovať trvalky. Izbové rastliny, na konci mesiaca už musíme chrániť pred nízkymi teplotami.

Výsev zeleniny
Sezóna zeleniny ešte nekončí, i keď sa to tak môže zdať. Stále môžeme vysievať šalát, valeriánu, reďkovku, zimnú cibuľu a kapustu pre zber v ďalšom roku. Pre jesenný zber môžeme ešte vysiať špenát. Má rád kyprú pôdu. V čerstvých listoch je vysoký obsah kyseliny listovej, rada vitamínov a minerálov.

Papriky, rajčiny, uhorky
V auguste už zrežeme vrcholky paradajok, ktoré stále ešte kvitnú, aby sme podporili dozrievanie plodov. Pravdepodobne sa nevyhneme ošetreniu rastlín proti plesniam a hubovým chorobám (suchá hniloba paprík, pleseň uhorková, pleseň zemiaková u paradajok).

Ostatné práce v zeleninovej záhrade
Zalievanie Vám asi nemusíme pripomínať. Môžeme prihnojiť neskorú listovú zeleninu. Rast ružičkového kelu podporíme zrezaním vrcholu, a potom sa vytvoria nové ružičky. Mrkvu a pór prikryjeme textíliou, aby sme ich ochránili pred náletmi škodcov. Rastliny chránime proti slimákom. Zrežeme bylinky (tymian, šalvia, levanduľa a ďalšie), aby nám znovu vykvitli.

Výsadba cibuľovín
V obchodoch sa už začínajú objavovať cibuľoviny pre neskorú výsadbu. Vysádzajú sa tulipány, snežienky, bledule, šafrany, jesienky, cyklámeny a ďalšie. Sadíme ich ako obruby záhonov, krásne vyzerajú v skupinkách, ale i v trávniku, ktorý oživia. Do trávniku sadíme len skoro kvitnúce druhy, aby stihli do prvého kosenia trávniku zatiahnuť. Pozor! Niektoré cibuľoviny sú prudko jedovaté a nepatria do záhrady s malými deťmi.

Zelené hnojenie
Aby nezostali záhony prázdne, môžeme vysiať "zelené hnojivo". Je kvalitnou náhradou za hnoj, ktorý každý k dispozícii nemá. Ako zelené hnojivo dobre poslúži zmes hrachu, ovsu a pelušky, či bôbu facélie alebo repka i horčica. Škodcovia suché augustové počasie obľubujú niektorí škodcovia. Pokiaľ na rastlinách objavíte drobné pavučinky, alebo drobné biele mušky vyletujúce z rastlín, ak sa okolo nich mihnete, je najvyšší čas zakročiť. Okrem chemických insekticídov môžeme použiť biologické prípravky na báze lecitínu a repkového oleja. Po zbere jabĺk a sliviek môžeme urobiť postrek proti plodokazu jablčnému, pokiaľ už tento rok ohrozoval Vašu úrodu.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa