×
Vyhľadávanie v blogoch

Máte radi kôpor?

Kôpor je voňavým korením i liečivou rastlinou, dodá chuť mnohým rôznym jedlám a nemal by preto chýbať v žiadnej záhradke. Môžeme ho pestovať i v črepníku na balkóne a využitie nájde ako voňavá vňať, tak i semená.

Kôpor voňavý (Anethum graveolens) je obľúbená aromatická letnička, ktorú využíva od pradávna nielen európska, ale i indická kuchyňa a medicína. Kôpor bol obľúbený už v starovekom Egypte. Kôpor sa pestuje ako jednoročná bylina. Darí sa mu najlepšie v priepustnej pôde, ale musí mať dostatočnú zálievku. Obľubuje slnečné stanovisko.

Slnečné lúče podporia jeho bujný rast a silnú arómu. Sú vyšľachtené rôzne vysoké kultivary, niektoré až cez meter vysoké, tie ku svojmu rastu potrebujú i záveterné miesto, prípadne oporu, aby nedochádzalo k lámaniu stonky, ktoré sú pomerne krehké.

Kôpor môžeme využiť nielen do kôprovej omáčky, ale i na rôzne úpravy rýb, pokrmov z vajec či zemiakov, šalátov apod. Pridávame ho až na konci tepelnej úpravy pokrmov, aby nestratil vôňu a chuť.

Kôpor v neposlednom rade prospieva aj zdraviu. Vvyužiť ho môžeme i pre prípravu domácej prírodnej kozmetiky. Využiť môžeme i zrelé semená kôpru. Okrem vonných liečivých silíc obsahujú kôprové semená i veľké množstvo minerálnych látok (vápnik, fosfor). Odvar z nich posilní vlasy a nechty. Žuvanie semien osvieži dych.

Náš tip:

Nikdy sa nevyrovná sušený kôpor čerstvému, lepšie je kôpor zamraziť alebo naložiť do octu (najvoňavejší ocot vznikne z naložených kvetov a semien).

Štítok: semená, pestovanie, kôpor
Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa