×
Vyhľadávanie v blogoch

Voňavá jar s kvetmi hyacintov

Až omamná vôňa, ktorá je nie každému príjemná, atraktívne kvety, pestrá paleta nádherných farieb. Hlavne z týchto dôvodov sú hyacinty najobľúbenejšími jarnými kvetmi. Vysadené v nádobách môžu navyše robiť radosť i v interiéri. Pri správnej starostlivosti vás budú tešiť dlhé roky. V Európe je hyacint východný (Hyacinthus orientalis) obdivovaný už od 17. storočia, kedy sem bol dovezený z Ázie. Ako teda na ich pestovanie?

Hyacinty zaraďujeme medzi cibuľoviny. Cibuľky sú veľké, guľovité s bielymi alebo fialovými šupinami. Hyacinty dorastajú do výšky až 30 centimetrov, majú hladké, lesklé listy a vytvárajú kvetný stvol s až 20 centimetrov dlhým valcovitým kvetenstvom zvončekovitých až lievikovitých kvetov rôznych farieb. Farebná škála je naozaj pestrá - od bielej cez žltú, lososovú, ružovú, modrú až po tmavú čierno-fialovú.

Na výsadbu cibuľovín je najvhodnejším obdobím jeseň. Cibuľky vysádzame koncom septembra alebo v októbri do hĺbky 15 až 20 centimetrov vo vzdialenostiach 10 až 20 centimetrov od seba. Nahnitých alebo plesnivých cibuliek sa bez milosti zbavte. Hyacintom vyhovuje výživná, ľahšia pôda obohatená vyzretým kompostom a slnečné miesto. Ak vysádzame hyacinty do záhona, je lepšie použiť špeciálny ochranný košík alebo drôtenku. Cibuľky tak ochránime pred hrabošmi a navyše ich nebudete musieť v pôde zložito všetky hľadať, keď ich budete z pôdy po zatiahnutí vyberať.

Cibuľky posadené do kvetináča alebo truhlíc postavíme na parapet, kde budú mať rastliny dostatok svetla. Aby cibuľky v zime nepomrzli, chráňte ich prikrývkou zo suchého lístia, slamy, alebo rašeliny (na jar ju však včas odstráňte, aby mohli kvitnúť). Po odkvitnutí odstránime zoschnuté kvety stiahnutím – rastlina by sa tvorbou semien zbytočne vysiľovala a nevytvorila by sa kvôli tomu veľká cibuľka. I keď to nie je nevyhnutné, je možné cibuľky po zatiahnutí listov každoročne vyberať zo zeme a uchovávať na suchom mieste pri teplote okolo 15 °C v debničke s rašelinou. Je to viac práce, ale cibuľky si zachovávajú vyššiu vitalitu.

Čo s odkvitnutým hyacintom kúpeným v obchode? Pokiaľ ste si kúpili a priniesli domov už rozkvitnutý hyacint, asi už o tri až päť dní odkvitol. Určite ho nevyhadzujte, bola by ho škoda. Prestaneme so zálievkou a počkáme - listy zožltnú a uschnú, cibuľka vyzreje a zatiahne sa. Pre kvalitné vyzretie umiestnime cibuľky do chladu a tmy (pokiaľ je cibuľka dobre vyzretá, je na dotyk pevná), vyberieme z pôdy, očistíme a uskladníme. Rovnako postupujeme i u hyacintov pestovaných v záhone.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa