×
Vyhľadávanie v blogoch

Ako na vošky ekologicky?

Zvraštené alebo stočené listy sú prvými príznakmi napadnutia rastlín voškami – ak list otočíte, na jeho spodnej strane väčšinou nájdete celé čierne kolónie tohto hmyzu. Títo škodcovia spôsobujú najmä spomalenie rastu napadnutých rastlín, ktorých listy pokrýva hrubá vrstva lepivej medovice. Tú majú veľmi radi mravce, včely a muchy. Ak máte teda na stromoch v záhrade mravce, potom tam pravdepodobne parazitujú vošky.

Rastliny vošky poškodzujú saním štiav a môžu byť tiež prenášačmi vírusových ochorení, akými je napríklad kučeravosť zemiakov, zvinutka, mozaika a žltačka repy, uhoriek či karfiolu a ďalších. K premnoženiu vošiek dochádza pri vyšších teplotách, najmä v období počas marca až júna.

Zabrániť väčšiemu výskytu vošiek môžete výsadbou niektorých rastlínruže proti voškám údajne ochránite výsadbou levandule v jej blízkosti, iné rastliny výsadbou (vysiatím) aksamietnic. Vošky ďalej odpudzujú napr. kapucínka, pažítka, saturejka, harmanček alebo povojník. Prírodnými predátormi vošiek sú, napr. zlatoočka obyčajná (Chrysopa vulgaris), parazitická osička (Aphidius alemani) alebo lienka sedembodková (Coccinela septempunctata). Výskyt lienok v záhrade podporujte - larvy dokážu za mesiac zlikvidovať viac ako tisícovku vošiek, a pochutnajú si na nich aj dospelí jedinci. Účinní likvidátori sú tiež ucholaky. Do korún stromov môžete umiestniť hore dnom obrátené korenáče s drevitou vlnou alebo slamou, v nich sa ucholaky zdržujú cez deň. Kolónie vošiek, ktorými sa živia, potom napádajú po západe slnka.

Doma pripravené prostriedky na ekologickú likvidáciu

Z dlhých stopiek rebarbory pri jej zbere, vám ako odpad zostane veľké množstvo listov, z ktorých pripravíte účinný postrek. 1 kg listov rebarbory nahrubo nasekajte a zvarte v 5 litroch vody, po vychladnutí postriekajte týmto neriedeným prípravkom listy rastlín i pôdu okolo nich. Okrem vošiek pôsobí tento prostriedok aj proti húseniciam a larvám rôznych škodcov.

Řeřišnici lúčnu, ktorú nájdete na lúke a ktorej sa ľudovo hovorí sliepočka, natrhajte, trochu nakrájajte a nechajte vylúhovať v 5 litroch vody na slnku celý deň a noc. Ráno nezriedeným nálevom potrite štetcom zhluky vošiek krvavých, vyskytujúcich sa prevažne na jabloniach.

Hryzavý výluh zo žihľavy, ktorý si vyrobíte cca z pol kilogramu žihľavy, ktorú necháte v 5 litroch vody stáť celý deň na slnku, vošky zaručene zlikviduje. Druhý deň vzniknutý výluh zrieďte v pomere 1:5 (teda 25 litrov vody), je jedným z najúčinnejších prírodných prostriedkov. Výluh preceďte do postrekovača a striekajte. Okrem vošiek pôsobí aj proti iným škodcom, napr. proti moliciam. Žihľavy nemusia byť nutne čerstvé, môžete použiť aj sušené, účinok bude rovnaký. Ale pozor, tento druh výluhu neznášajú strukoviny, ako fazuľa a hrach!

Rozpustením mydla vo vode získate mydlový roztok, ktorým potom striekate napadnuté rastliny. Mydlo znemožní voškam dýchať a tie potom rýchlo hynú. Podobné účinky ako mydlový roztok má Natura Rock Effect. Ide o prírodný ochranný prípravok, určený na boj proti voškám, moliciam, roztočcom, červcovi, strapkám a tiež proti americkej múčnatke. Zvyšuje aj odolnosť a obranyschopnosť rastlín proti škodcom. Prostriedok je účinný proti škodcom na okrasných rastlinách, bylinkách, paprikách, paradajkách, uhorkách, tekviciach (cuketách), kôstkovinách, ihličnatých drevinách a chmeli. Natura Rock Effect obsahuje pongamový olej a je vhodný pre ekologické poľnohospodárstvo. Má kontaktný účinok s protipožerovým efektom, účinkuje aj na prezimujúce štádiá škodcov – vhodný ako preventívny postrek na jar (aplikácia február, marec), neškodí užitočným organizmom a nehrozí vytvorenie rezistencie. Výhodou je ľahká aplikácia.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa